Pensjonshjelpen

ANNONSØRINNHOLD FRA

5 raske steg til bedre pensjon

Dette må du gjøre for å sikre deg best mulig økonomi i fremtiden.

Foto: unsplash.com

1. Få oversikt

Først og fremst må du finne ut hvor mye du vil få og hvor mye du trenger for å leve som du ønsker når du blir pensjonist. Jo visst får du penger fra folketrygden, men er det nok til å opprettholde den livsstilen du har i dag?

En pensjonskalkulator vil kunne gi deg en pekepinn på hvor mye du kan forvente å få i alderspensjon fra folketrygden, samt tidligere og nåværende arbeidsgiver. Bare vær obs på at ikke alle pensjonskalkulatorer tar med det du har spart opp på egenhånd.

Sjekk også pensjonstallet ditt. Pensjonstallet gir deg en pekepinn på summen av det du får fra folketrygden og fra alle stedene du har jobbet. Med andre ord sier pensjonstallet ditt noe om hvor mye du har å leve av som pensjonist.

Finn pensjonstallet ditt
Finn pensjonstallet ditt med Storebrand

2. Begynn å spare penger nå

Det finnes flere måter å spare penger på. Hver hundrelapp hjelper, og jo før du kommer i gang med sparingen, jo bedre. Og det er enklere enn du tror å komme i gang med sparingen. Å opprette en fast spareavtale kan faktisk være gjort på få minutter. Det kan være lurt å sette opp et fast trekk på lønningsdagen, da merker du ikke at pengene går ut av kontoen.

3. Velg riktig form for sparing

Du bestemmer selv hvilken spareprofil du vil ha, basert på om du ønsker å ta lav, middels eller høy risiko. Flere leverandører tilbyr spareløsninger der aksjeandelen automatisk tilpasser seg til det de anbefaler for din alder. Det kan vært lurt å velge en slik løsning. Er du ung, anbefales det å ha høy andel aksjer i sparingen. Siden pensjonssparing er den mest langsiktige spareformen vi har, tåler vi gjerne de svingningene aksjefondene gir underveis. Er du nærmere pensjonsalder, kan du gjerne senke risikoen noe.

Les også: Slik maksimerer du din pensjonssparing

 4. Slå sammen pensjonskapitalbevisene dine

Et pensjonskapitalbevis er dine oppsparte penger fra tidligere arbeidsgivere. Har du jobbet flere steder, er derfor sannsynligheten stor for at du har ett eller flere pensjonskapitalbevis. Ved å samle disse på ett sted får du ikke bare enklere oversikt over alle avtalene dine, du får også lavere kostander og dermed mer i pensjon.

5. Bestem selv hvordan fripolisen din skal forvaltes

Dersom bedriften din har en ytelsesbasert pensjonsordning får du en fripolise når du slutter å jobbe der. Du kan ikke gjøre noe med pengene før den dagen du blir pensjonist, men du kan selv være med på å påvirke hvordan fripolisen din skal forvaltes. Du kan for eksempel bytte spareprofil eller velge fond.

 

Dette innholdet er betalt av Storebrand og gjort tilgjengelig i ABC Nyheter fordi vi mener det er relevant og nyttig innhold for våre lesere. Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for sponset innhold eller kontakt vår content marketing desk for mer informasjon.

Les også

Dette er «gode pensjonsordninger»

Ta ut tidligpensjon?

Slik er pensjonen din bygget opp

Sjekk sparerådene for din aldersgruppe

Er du en av dem som utsetter sparing til pensjon?

Dette må du vite om arv og pensjon

Ny pensjon krever mer av deg

Her sparer de mest til pensjon

Pensjonsbegrepene du må kunne

Hvor får jeg oversikt over min pensjon?

Pensjonistenes tips til deg

Slik maksimerer du din pensjonssparing