Pensjonshjelpen

ANNONSØRINNHOLD FRA

Slik maksimerer du din pensjonssparing

Bør du spare eller nedbetale boliglånet?

Kristina Picard - forbrukerøkonom Storebrand

Det finnes en rekke enkle grep du kan gjøre for å sikre deg et godt liv som pensjonist i fremtiden. Men hva er egentlig god sparing?

– Det kan være nyttig å tenke gjennom hva sparing egentlig er. Når du setter av penger til sparing, utsetter du forbruk i dag for å få anledning til høyere forbruk i fremtiden. Skal pengene ikke bare oppbevares, men øke i verdi, må de plasseres der avkastningen er høyere enn den generelle prisstigningen i samfunnet, forklarer Arne Fredrik Håstein, fagansvarlig i Storebrand.

Pensjonssparing = langsiktig sparing

En vanlig bankkonto kan ses på som oppbevaring av pengene. At renten på innskudd i banken er lav vil si at du får liten eller tilnærmet ingen avkastning på pengene dine. I tillegg har vi en generell prisstigning i samfunnet. Det betyr at du kan miste kjøpekraft hvis du har pengene i banken. Tenker du på en fremtidig pensjon og har et langsiktig perspektiv på din sparing, bør du vurdere alternativer som gir forventet høyere avkastning på sparepengene dine.

Stadig flere velger å spare i fond. Denne spareformen egner seg for de aller fleste som har langsiktige sparemål. Det anbefales å ha en tidshorisont på minimum fem år. På grunn av svingninger i markedet kan nemlig verdien på sparepengene dine både stige og synke. Over tid er sannsynligheten for positiv avkastning stor, men med kort sparehorisont finnes det en mulighet for at pengene minsker i verdi.

Les også: Dette må du vite om arv og pensjon

Spare eller nedbetale boliglånet?

Er du en av de som har kort sparehorisont og har mesteparten av sparepengene dine i banken, vil det være mer lønnsomt for deg å nedbetale lånet enn å fortsette sparingen i banken. Det er først når du har kommet deg ned på en lånegrad på 60-75 prosent av boligverdien at du kan starte å tenke på annen langsiktig sparing. Derfor: Betal ned på boliglånet ditt først, før du sparer penger i fond.

Fondssparing gjort enkelt

Mennesker i ulike livsfaser har ulike sparebehov. Derfor er det enkleste å velge en alderstilpasset spareprofil. Da tilpasses aksjeandelen og risikoen seg automatisk til det som er best for deg og din aldersgruppe. Er du ung, og velger en alderstilpasset spareprofil, vil en stor del av pensjonspengene plasseres i aksjemarkedet. Etter hvert som du blir eldre, vil en stadig større del flyttes i rentepapirer for å sikre din oppsparte pensjon. Aksjemarkedet gir høyest forventet avkastning over tid, og vil sikre kjøpekraften din på en god måte, men sannsynligheten for verdisvingninger er til stede.

 

Dette innholdet er betalt av Storebrand og gjort tilgjengelig i ABC Nyheter fordi vi mener det er relevant og nyttig innhold for våre lesere. Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for sponset innhold eller kontakt vår content marketing desk for mer informasjon.

Les også

Dette er «gode pensjonsordninger»

Ta ut tidligpensjon?

Slik er pensjonen din bygget opp

Sjekk sparerådene for din aldersgruppe

Er du en av dem som utsetter sparing til pensjon?

Dette må du vite om arv og pensjon

Ny pensjon krever mer av deg

Her sparer de mest til pensjon

Pensjonsbegrepene du må kunne

Hvor får jeg oversikt over min pensjon?

5 raske steg til bedre pensjon

Pensjonistenes tips til deg