Pensjonshjelpen

ANNONSØRINNHOLD FRA

Pensjonsbegrepene du må kunne

Pensjon forklart på 1-2-3.

Foto: Unsplash.com

Skyver du pensjonsspørsmålet foran deg fordi det er vanskelig å sette seg inn i? Da er du ikke alene. Ifølge Norsk finansbarometer for 2015 fra TNS Gallup vet 41 prosent av de spurte ikke hvilken pensjonsordning de har gjennom jobben. Hele 71 prosent har ikke oversikt over hva de vil få som samlet pensjon fra folketrygd og fra arbeidsgivere. En jungel av pensjonsbegreper og finansspråk blir lett en barriere. Men pensjon trenger ikke å være vanskelig. Det krever bare litt egeninnsats. Ta deg noen minutter og lær betydningen av de viktigste begrepene. Da kan du ta grep for å øke pensjonen mest mulig. Her får du en rask innføring:

Slik er pensjonen din bygget opp

Den norske pensjonsordningen er bygget opp av tre deler. Du får én del fra folketrygden, én fra arbeidsgiver og én fra egen sparing.

  1. Alderspensjon fra folketrygden er den pensjonen du får fra staten (avhenger av hvor mange år du har jobbet og hvor mye du har tjent i løpet av yrkeskarrieren).
  1. Pensjon fra arbeidsgiver. Det finnes tre typer; ytelsespensjon, innskuddspensjon og hybridpensjon.
  1. Egen pensjonssparing. De aller fleste av oss har behov for å spare selv. Hvor stort ditt behov er, avhenger av hvordan du ønsker å leve som pensjonist, hvor lenge du vil være i arbeid og hvor god pensjonsordning du har på jobben. Det lønner seg å spare en sum hver måned. Fordi det dreier seg om sparing over mange år, er det ikke nødvendig med så store beløp dersom du kommer i gang med sparingen tidlig.

Les også: Er du en av dem som utsetter sparing til pensjon?

Hva er innskudd- og ytelsespensjon?

Innskuddspensjon, også kjent som Obligatorisk Tjenestepensjon (OTP), er den mest kjente og vanligste pensjonsordningen. Ordningen innebærer at arbeidsgiver betaler minimum 2 prosent av lønnen inn på en pensjonskonto hver måned. Pengene investeres i fond som bedriften velger på vegne av sine ansatte. Den ansatte kan selv gå inn og bytte. Det er lurt å sjekke spareprofilen på innskuddspensjonen, for å se at du har riktig andel aksjer. De fleste pensjonsleverandører tilbyr alderstilpassede spareprofiler, da er du sikret at aksjeandelen automatisk tilpasses til din alder.

Hvordan plassereres pensjonssparingen? Se video nedenfor:


Ytelsespensjon var mer vanlig før. En ytelsespensjon gir som regel den ansatte en avtalt prosentandel i pensjon, vanligvis mellom 60 og 70 prosent av sluttlønnen. Hybridpensjon er et nytt alternativ som foreløpig er lite utbredt. Det er en mellomting mellom dagens ytelsespensjon og innskuddspensjon.

Nøkkelbegrepet: ”Finn ditt pensjonstall”

Det er aldri for sent å skaffe seg oversikt og begynne å planlegge pensjonisttilværelsen. Det første du bør gjøre er å finne ditt personlige pensjonstall. Det såkalte “pensjonstallet” er rett og slett den summen du vil få utbetalt i pensjon, basert på de tre delene pensjonsordningen er bygget opp av (som over). Er summen høy nok til at du kan opprettholde din livsstil og oppfylle dine ønsker for den siste fasen av livet?

Ønsker du å få høyere pensjon, kan det være verdt å vurdere om du kan jobbe lenger, øke lønnen din eller jobbe i en bedrift med bedre pensjonsordning. Grepet du lettest gjør, er å spare selv!

Les også: 5 raske steg til bedre pensjon

Flere nyttige pensjonsbegreper

En fripolise er en oppspart pensjon du har fra din tidligere arbeidsgiver hvor du har hatt ytelsespensjon. Du kan også ha en fripolise hvis arbeidsgiveren din har endret pensjonsordningen for de ansatte. En fripolise gir deg en garantert utbetaling som pensjonist.

Et pensjonskapitalbevis er oppspart pensjon du har fra en tidligere arbeidsgiver hvor du har hatt innskuddspensjon. Her kan du selv bestemme hvordan dine pensjonspenger skal forvaltes. Har du hatt flere arbeidsgivere kan du ha flere pensjonskapitalbevis. Det kan være lurt å samle dem på ett sted.

 

Dette innholdet er betalt av Storebrand og gjort tilgjengelig i ABC Nyheter fordi vi mener det er relevant og nyttig innhold for våre lesere. Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for sponset innhold eller kontakt vår content marketing desk for mer informasjon.

Les også

Dette er «gode pensjonsordninger»

Ta ut tidligpensjon?

Slik er pensjonen din bygget opp

Sjekk sparerådene for din aldersgruppe

Er du en av dem som utsetter sparing til pensjon?

Dette må du vite om arv og pensjon

Ny pensjon krever mer av deg

Her sparer de mest til pensjon

Hvor får jeg oversikt over min pensjon?

5 raske steg til bedre pensjon

Pensjonistenes tips til deg

Slik maksimerer du din pensjonssparing