Pensjonshjelpen

ANNONSØRINNHOLD FRA

Ny pensjon krever mer av deg

Sjekk hva det betyr.

Foto: Colourbox

Den største pensjonsreformen på 40 år ble gjennomført i 2011. Vet du hva reformen innebærer for deg? Før var pensjonen basert på de 20 årene du tjente best som arbeidstaker. Det var lite hver enkelt kunne gjøre for å påvirke sin fremtidige pensjon. Slik er det ikke lenger!

-Det nye pensjonssystemet gir deg en pensjon som påvirkes av dine valg. Jeg anbefaler at du setter deg inn i det nye pensjonssystemet og hvordan du skal planlegge din pensjon. Det er nærmest en forutsetning at du selv tar aktive grep, forteller Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Les også: Pensjonsbegrepene du må kunne

Alle arbeidsår teller

De tre viktigste endringene i alderspensjonen handler om hvordan den tjenes opp, justering av pensjonen utfra forventet levetid, samt mulighet for uttak av pensjon fra du fyller 62 år. Du tjener opp pensjon tilsvarende 18 prosent av all arbeidsinntekt du har fra du er 13 til 75 år. Fordi det nye systemet ikke lenger er basert på de 20 beste inntektsårene, men alle arbeidsår, er det desto viktigere å ta kloke valg og sørge for jevn inntekt gjennom yrkeslivet.

– Pensjonssystemet i Norge er blitt veldig fleksibelt. Ulempen er at antall år du har lav eller ingen lønn, vil gi direkte utslag på pensjonen, sier Dyre Haug.

Frihet og ansvar

Når du vil gå av med pensjon, deles den oppsamlede pensjonen på det antall år det statistisk sett er forventet at du skal leve. Dette tallet er forskjellig for kvinner og menn ettersom det er forventet at kvinner lever lenger enn menn. Dermed reduseres utbetalingene for eksempel hvis du velger å ta ut pensjon ved siden av jobb allerede som 62-åring. Reformen innebærer større frihet og mer uforutsigbarhet, samtidig som privat sparing og en god pensjonsavtale hos arbeidsgiver blir viktigere. Husk at dersom du jobber i privat sektor er din arbeidsgiver pålagt å betale en prosentandel av din lønn til pensjonssparing. Du velger selv hvordan pensjonen skal forvaltes – i bank eller aksjer. Ta grep og sjekk hvordan du kan få en best mulig pensjon.

Les også: Slik maksimerer du din pensjonssparing

 

Dette innholdet er betalt av Storebrand og gjort tilgjengelig i ABC Nyheter fordi vi mener det er relevant og nyttig innhold for våre lesere. Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for sponset innhold eller kontakt vår content marketing desk for mer informasjon.

Les også

Dette er «gode pensjonsordninger»

Ta ut tidligpensjon?

Slik er pensjonen din bygget opp

Sjekk sparerådene for din aldersgruppe

Er du en av dem som utsetter sparing til pensjon?

Dette må du vite om arv og pensjon

Her sparer de mest til pensjon

Pensjonsbegrepene du må kunne

Hvor får jeg oversikt over min pensjon?

5 raske steg til bedre pensjon

Pensjonistenes tips til deg

Slik maksimerer du din pensjonssparing