Pensjonshjelpen

ANNONSØRINNHOLD FRA

Dette er «gode pensjonsordninger»

Ekspertenes råd: Vit hva arbeidsplassen tilbyr av pensjonsordninger før du tar jobben.

Foto: Colourbox

Bedrifter er flinke til å skryte av seg selv. Når de skal rekruttere, skriver de gjerne stillingsannonsen så attraktiv som mulig for å lokke til seg jobbsøkere. «Konkurransedyktige betingelser» og «gode pensjonsordninger» er to punkter som ofte går igjen. Men er det gull alt som glitrer?

– De aller, aller fleste bedrifter unngår å utdype hva de mener med ”gode pensjonsordninger” i stillingsannonsen. Det betyr at det som kan høres fint ut, ikke nødvendigvis er så bra likevel, forteller Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Spør arbeidsgiver direkte

Nøyaktig hvor gode ordningene er, blir opp til deg å finne ut.

– Man må rett og slett spørre bedriften konkret om hvilke pensjonsordninger de har. Det er ikke mulig å finne det ut kun ved å lese stillingsannonsen. Og det er først etter du vet hva de har å tilby, at du kan vurdere om det er godt nok for deg, sier Haug.

Minimum- og maksimumssparing 

Alle arbeidsgivere i Norge er lovpålagt å betale minimum to prosent av de ansattes lønn inn på en pensjonskonto hver måned. De beste ordningene har innskudd på syv prosent av lønn inntil 650 000 kroner og 25,1 prosent av lønn mellom 650 000 og 1,1 millioner kroner. Det betyr at det er store forskjeller for hvor mye hver enkelt bedrift velger å spare for sine ansatte.

– Mange følger bare lovens minimum, verken mer eller mindre, sier Haug.

Vurder lønn og gode pensjonsordninger opp mot hverandre  

Ifølge Storebrand har i underkant halvparten av alle bedrifter med innskuddspensjon en såkalt minimumsordning, hvor innskuddet utgjør to prosent av lønnen. Du kan derimot få en svært god pensjon dersom du jobber i en bedrift med de beste innskuddsordningene.

– Hvor mye bedriften sparer kan ha mye å si for fremtiden din. Du bør derfor vurdere både lønn og pensjonsordninger før du eventuelt takker ja til den nye jobben, råder Haug.

Les også

Ta ut tidligpensjon?

Slik er pensjonen din bygget opp

Sjekk sparerådene for din aldersgruppe

Er du en av dem som utsetter sparing til pensjon?

Dette må du vite om arv og pensjon

Ny pensjon krever mer av deg

Her sparer de mest til pensjon

Pensjonsbegrepene du må kunne

Hvor får jeg oversikt over min pensjon?

5 raske steg til bedre pensjon

Pensjonistenes tips til deg

Slik maksimerer du din pensjonssparing